Antti Ellonen, Lahela
133

Liikettä ja hyvinvointia lapsille ja nuorille!

Olen 44-vuotias yhteyspäällikkö Lahelasta.

Tutustu Facebook-sivuuni!Liikkumisen ja pelailun iloa - tekojää Hyrylään!

Lasten ja nuorten liikkumattomuuteen ja henkiseen hyvinvointiin pitää jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Moni lapsi viettää liian paljon aikaa pleikkareiden, suoratoistopalveluiden ja puhelimien kanssa. Tämä passivoittaa lapsia ja johtaa pahimmillaan kierteeseen, jota voi olla myöhemmin vaikea pysäyttää. Esim. peliriippuvuudesta kärsii yhä useampi lapsi ja nuori.

Kouluikäisen lapsen tulisi liikkua päivittäin vähintään 2 tuntia. Puolet liikunnasta tulisi olla reipasta, jolloin sydämen syke nousee ja hengitys kiihtyy ainakin jonkin verran. Paikallisten liikuntaseurojen tarjoamat ohjatut harjoitukset eivät siis riitä viikkotasolla täyttämään kasvavan lapsen liikunnan tarvetta.

Fyysinen hyvinvointi vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin. Lisäksi terveellinen ruoka maistuu paremmin, unenlaatu paranee ja keskittymiskyky koulussa paranee. Tällä on siis valtava vaikutus lapsen kehitykselle!

Suomen talvet ovat lyhyitä ja ulkona liikkumisen vaihtoehdot pimeinä syysiltoina ovat vähissä. Luonnonjäätkin saadaan yleensä luistelukuntoon vasta tammikuussa ja talvesta riippuen ne ovat käytössä vain 1-2 kuukautta. Se ilo ei siis kestä kovin pitkään. Lisäksi luonnonjäät ovat pakkasjaksojen välissäkin herkkiä lämpötilan vaihteluille ja lumi- tai vesisateille.

Olisiko nyt vihdoinkin oikea hetki mahdollistaa Tuusulassa lapsille ja nuorille liikkumisen ja pelailun iloa tekojäällä! Urheilukeskus olisi tähän loistava paikka ja kentän kunnossapito (auraus ja jäädytys) hoituisi liikuntapalveluiden toimesta. Tekojään päällä voisi olla kaukalo sekä vieressä luistelukenttä vapaampaa luistelua varten. Tekojää mahdollistaisi mielekästä liikkumista, pelailua ja yhdessä oloa ulkona noin 5 kuukauden ajan.

Antti Ellonen
Lahela